Geoblog.pl    piti628    Podróże    Dziewięć dni rowerkiem z Białegostoku do Przemyśla (813 km.)    Dzień 7 Przez Zwierzyniec i Józefów do Maził
2026
sie

Dzień 7 Przez Zwierzyniec i Józefów do Maził

Polska
Polska, Maziły

Na niebie trochę chmur z których delikatnie zaczyna kropić dlatego Szczebrzeszyn i zdjęcia w nim mam w pelerynce, ale już w drodze do Zwierzyńca jest sucho. Przed miejscowością miejsce w którym znajdował się niemiecki obóz przesiedleńczy dla mieszkańców Zamojszczyzny, po którym tuż po wojnie ślad nie został, obecnie stoi w tym miejscu kościół pod wezwaniem Matki Boskiej Królowej Polski i odtworzony fragment ogrodzenia z drutu kolczastego z tablicą-mapą planu obozu. W Zwierzyńcu natrafiam najpierw, jak przystało na kajakarza ;-), nad zalew Rudka po którym pływa kilka kajaków, a nad którym stoi mnóstwo przyczep kajakowych i kilka budek należących do miejscowych wypożyczalni. Gdy ja tutaj ponad trzydzieści lat temu zaczynałem spływ Wieprzem, wypożyczalni jeszcze nie było. Jadę pod Budynek Główny Zarządu Ordynacji Zamojskiej, a dalej pod kościół na wyspie stojącym na stawie kościelnym, który objeżdżam naokoło by na końcu odwiedzić pijalnię piwa przy Zwierzynieckim browarze. Obchodzę się smakiem widząc ile ludzi sączy browara no ale kierowca to kierowca ;-). Ostatni widoczek to ujęcie wody dla browaru i odjazd w stronę Józefowa. Trasa prowadząca przez Park Narodowy na wjazd do którego muszę kupić bilet. Na szczęście przez internet. Moja bytność na płatnym terenie nie trwa nawet godzinę, a po kolejnej pół godzince jestem już nad zalewem w Józefowie i napotykam tutaj znak rozpoznawczy Green Velo z którego dowiedzieć się można że od początku szlaku w Elblągu przejechano już 1226 km., a do mety w Końskich pozostało 663. No ja tam nie jadę, póki co :-). Na rynku wielu rowerzystów, turyści czy kolarze? Nie wiem odpoczywają. Ja robię rundkę wokół miejscowej, ładnej fontanny i zatrzymuję się na coś ciepłego. Jest zupka i kartacze. Wprawdzie to już nie tereny by danie to nazwać regionalnym, ale w terenach w którym kartacze były daniem regionalnym to na nie nie trafiłem, albo było za późno i się skończyły. Tu były dobre, ale mało :-). Pora ruszyć w dalszą drogę. Trafia się tablica o kamieniołomie w Nowinach. Zaglądam tam, ale nie wchodzę na platformę widokową po drugiej stronie wykopaliska. Wracam na główną drogę i po kilkudziesięciu metrach odbicie w drugą stronę, tym razem pod pomnik i cmentarz wojenny Żołnierzy Armii Krajowej w Błudku. Ten bardziej zadbany niż ten sprzed kilku dni. No ale tu stoją tablice że było dofinansowanie w kwocie blisko pół miliona złotych. Jadę dalej wyprzedzany przez całe grupy szybkich rowerzystów i mijam przed osiemnastą muzeum pożarnictwa w miejscowości o fajnej nazwie – Oseredek. Dojeżdżam do Suśca, ale nie widzę tu niczego ciekawego, a za mną prawie 95 km., jadę zatem dalej powoli myśląc o biwaku. Green Velo prowadzi główną drogą, ja odbijam w alternatywny szlak przez las. Tutaj po przejechaniu może dwóch kilometrów, zostaję zaatakowany przez rój gzów. Nie jednokrotnie miałem takie przypadki czy to na kajaku, czy na rowerze, ale nigdy gzy nie atakowały w takiej ilości jak tutaj. Ja pedałowałem, a one nie odpuszczały. Chciały mnie zjeść żywcem. Na jednym z leśnych skrzyżowań postanowiłem w trybie ratowania życia ;-), szybko rozłożyć namiot. Robię to oganiając się przed atakującymi natrętami i chowam się czym prędzej. Jest gorąco, ale już bezpiecznie. Uff. I tak aż do rana. Przejechałem dziś 101 km.

! Komentarze moga dodawać tylko zarejestrowani użytkownicy

piti628
Kowboj
zwiedził 20.5% świata (41 państw)
Zasoby: 1885 wpisów1885 18 komentarzy18 13641 zdjęć13641 0 plików multimedialnych0